איטום קירות - טיח וסדקים
לאורך זמן מעטפת הבניין נחלשת ומאפשרת חדירה של מי גשמים, מבנים רבים עומדים בפני שיפוץ כללי, תמ״א 38 או לחילופין איטום נקודתי של חדירת מים, הכשלים במבנה נובעים מכמה נקודות:
1 - תנודות שמגיעות מהקרקע
ובעצם מנערות את יציקות בניין, התזוזה בעמודים מייצרת סדקים בחיבורים שבין היציקות לקירות, יופיעו סדקים אורכיים לאורך העמודים ורוחביים מעל הייציקות של הקומות, לעיטים סדק אלכסוני נוצר במרכז הקיר. כאשר נבנה בניין חדש, או נעשה שיפוץ חיצוני הכולל תוספת של יציקות בטון לשלד, לוקח לבניין כ 3 שנים להתייצב ופעמים רבות יופיעו סדקים. בד״כ בניינים חדשים לא יסבלו מבעיות לאחר מכן, אלא אם כן האזור מוכה ברעידות אדמה.
בבנייה ישנה, אם שלד הבניין חלש, או לא יצוק בתקנים חדשים, מתבקש חיזוק של השלד כדי לאפשרו התייצבות ללא סדקים במעטפת החיצונית.
ישנן כמה אפשרויות פשוטות יחסית לאיטום סדקים, אפשר לסתת את כל הטייח בשולי הסדק ולמרוח אותו עם רשת ברזל, אפשרות זו לא תמיד עובדת, לעיטים התנודה בעמודי הבניין פשוט תייצר סדק נוסף מתחת לתיקון - הסדק ימצא את דרכו לנקודה החלשה בבניין.
כאשר הבניין פגיע מתנודות, השימוש בדבקים גמישים לאיטום סדקים נותן מענה אפקטיבי, הדבק מתייבש למעין גומי ובמקום סדק יכלה להופיע שקיעה של החומר פנימה. את הסדק לרוב נצבע בפריימר לפני מריחת הדבק, זאת כדי לאפשר היקשרות מירבית.
2 - מעטפת טיח שנחלשת
לאורך שנים הציפוי החיצוני נחלש ומאפשר חדירת מים לברזלים ביציקות הבניין, כאשר הברזל בא במגע עם מים הוא מחליד ומתנפח, ההתנפחות מייצרת לחץ שדוחף את הטייח החוצה ואז נראה התנפחויות בציפוי, בשלב זה הברזלים עוד יותר חשופים למי גשמים והתהליך ממשיך עד שהטיח נופל מטה.
עבודת איטום קירות מתחילה מסיתות הטיח שנחלש, גירוד החלודה מהברזלים, צביעה במונע חלודה ומריחת בטון(מלט+חול+דבק) או שימוש בטייח של סיקה. בטון זקוק להשקייה בתהליך ההתחזקות שלו ועלול להיסדק כאשר התחליף של סיקה אינו נסדק.
שתי האפשרויות מאפשרות איטום קירות אפקטיבי. בטון אינו מאפשר חדירת מים ומבחינת איטום אין צורך בצביעה או כל שלב המשכי.
Comments